Friends Of Mine

Monday, February 14, 2011

Citer Bersalin Part 2

Dah pukul 11.30 mlm aku rasa contraction semakin kuat, papehal aku bukak dulu tupperware yg hubby bawak tadi.. makan dulu.. kot nak push kang takde energy lak. Then pas mkn  aku g toilet, tgk darah da makin byk, then gosok2 gigi aku tido la dulu. tapi series! sakitnya mmg x leh nak layan tido tp kugagahi gak nak tido.. sbb aku rasa contraction mcm xde kemajuan pun cume bila sesekali dtg sakitnya Tuhan aje yg tahu. Aku cube gak lelapkan mata.. tapi bila sakit dtg, aku terjaga aku pegang segala pemegang yg ada keliling aku, sampai almari sebelah aku pun bedetup detap aku bukak tutup. sampai lah aku tgk jam dekat pukul 3 pagi tak silap aku, aku dah tak larat lgsung nak bangun..x tahu cemana nak bg sign kat nurse cemana, memandangkan katil aku letaknye kat hujung wad. Last2 aku sepak kerusi kat tepi katil tu. Kelam kabut nurse dtg kat aku. Dlm hati aku ckp klw dia nak mrh pon marah lah.. nak wat cmana dah sakit kan. Tapi sib baik lah nurse2 kat wad ni sume baik.

Dia tanye kenapa ni? aku ckp aku dah tak larat dah ni nurse sakit sgt.. cepat2 dia amik wheel chair, ye lah kan, takkan nak dukung lak aku yg gabak ni. Terus g bilik rawatan then cek bukaan serviks, nurse ckp.. waaa good2 dah 9 dah ni.. ok boleh g labour room. Kat tangan aku mmg bwak hp, then aku nak bg fon kat nurse suruh call hubby, then nurse ckp , tak sempat dah ni nak call.. aku nak taip sms pon x daya dah.. then sampai kat labour room, nurse terus suruh aku off hp. Then brief sket psl laughing gas yg ada kat tepi aku tu, then amik BP , pastu suruh bukak kain segala la.. aku sakit mmg x terkata dah time tu, terus nak ckp laughing gas tuh, tapi nurse tuh ckp jgn amik lg nanti nak push x leh, hayal.. waa... ini baru real punya sakit beranak aku rasa.. masa haziq dulu x sempat ketahap ni dah operate dah.. then mmg series,.. rasa cam nak teberak dah time2 ni..  aku push 3 kali seingat aku.. sbb aku dgr nurse2 tu count 3 kali 1,2,3 then terus keluar AMNI.. siap ader gunting lagi... mmg holiaw!! then aku dgr anak aku nangis... time tu mmg subhanallah.. aku langsung x rasa sakit dah.. tapi aku x sempat tgk anak aku, nurse terus bawak g kat doktor.. yang aku dgr.. nurse India yg sambut kelahiran tuh ucap syukur berkali2 sebab anak aku boleh menangis.. rupanya anak aku dah tertelan air ketuban.. terus hantar g NICU.. sblm tu nurse tunjuk kat aku, tanye boy or girl then aku dlm keadaan pejam2 mata aku ckp girl.. then dorang terus bawak baby pegi .. sedih aku x dapat nak pegang anak aku masa baru lahir.. yg paling aku khuatir.. hubby tak de nak azankan anak aku... dia pun x tahu aku dah bersalin...

Tibalah saat yg paling sakit dlm hidup aku, aku rasa.. nak jahit plak.. ini mmg betul2 holiaw! then nurse yg nak jahit tuh terus suruh aku amik gas sedut.. wlwpun dlm mamai2 tuh aku masih rasa jelas kesakitan tuh.. punya lah lama dia jahit, dari pukul 3.39 pagi aku deliver sampai pukul 5.30 pagi baru aku keluar labour room tersebut. 2 kali jahit beb! sebab jahitan yg pertama bleeding .. then dokter suh bukak n jait balik. wa... mmg sakit ! sgt SAKIT!! aku tanye nurse bape banyak jahit tuh? beliau cume ckp, adik.. mmg banyak jahitan kamu ni.. jangan kemut2 nanti bleeding lagi, kene jahit lagik.. tme tuh.. mmg x ingat apa dah.. mengantuk pun mcm x ngantuk.. main golf 36 lubang jalan kaki pun x penat mcm ni aku rasa.. lapar dahaga jgn  ckp ar..then tamat lah sesi jahitan tersebut.. ya.. pukul 5.30 rasa nya aku kluar dari labour room... atas katil yg disorong tuh aku on hp.. terus call hubby..

"pa.. ma dah selamat bersalin.."
" ha???? betul ke? betul ni???"
wlwpon rasa nak hangin then aku ckp lagi " ye betul..."
"ok2 papa dtg sekarang.. "

tak sampai 15 minit aku kat wad aku dah nmpk suami tercinta... dia dtg terus cium aku... sambil ckp sori.... pa x de.. rasa nak nangeh time nih... penyayang nye laki aku.. aku ckp " ala x sakit pun.. takpe.. ma x sempat nak gtau... td sakit sgt.." berkali2 dia cium aku.. aku masa tuh plak mmg dah rupa mcm hape aku tak tahu la.. mmg wajah terburuk aku rasa berdepan ngan laki aku time tu.. pontianak pun lagi cantik..  dgn bau busuk sume cukup.. aku dah nak tertido dah time tuh... Amni takde.. kat wad atas.. aku ckp kat hubby.. pegi tolong azan n iqamatkan Amni... dia terus pegi...

Then hubby datang balik kat aku selepas azankan Amni.. dia tunjuk aku gambar Amni.. mmg comel.. mcm haziq masa baru lahir.. dan semestinya laki aku menang lagik.. nak sume mcm muka dia.. apapun aku bersyukur, dikurniakan anak yg sempurna..

Petang tu aku discaj dari wad.. hubby tolak pegi NICU.. tengok Amni.. alhamdulilah, dah takde wayar2 berselirat lagi.. cuma doktor kata Amni kene duduk wad dlm masa 5 hari untuk pemantauan dan antibiotik.. Aku bersyukur xde pape jadi pada anak aku..  cume tertelan air ketuban tahap sederhana..

Ibu mana lah yg klw dah beranak tapi anak xde disisi dia suka kan? aku mcm kucing hilang anak... yelah.. Amni baru lahir aku tak pegang lagi, x susukan dia lagi.. hari ke2 baru aku dapat pegang Amni, cium dia..
Adik2 kat rumah sume kebetulan cuti CNY sume nantikan kepulangan anak sedara baru. Haziq plak tunjuk gambar adik dia, mcm biasa jek.. sbb mungkin dia fikir tuh anak org lain.. tgk perut aku plak blom kempis sepenuhnya.. dia ingat masih ada baby dlm perut aku. Selepas hari ke-5 Amni baru dibenarkan balik.. Syukur x terkata ku.. aku cuma risau klw kene tahan lebih lama sebab Amni ada jaundis sket.. tapi syukur bacaan jaundis cuma 9.2.. so Amni dah boleh balik pada hari ke -5 tu...

Bersalin kali ni.. byk aku realise tentang kasih syg org disekeliling aku.. bersalin yg dulu pun sama jugak sebenarnya.. Keprihatinan suami, mak ayah, adik2.. kawan2.. sumenya buat aku terharu..

Menjadi Ibu buat kali yg kedua membuatkan aku lebih sabar dan matang sebenarnya.. klw dulu aku rasa nak marah jek kalau anak xmau tidur malam.. tapi kali ni.. aku lebih sabar menangani anak x tido mlm ni.. dan suami juga... beliau pun lebih nyenyak tidonya.. hahaha..

Semoga anak2 mama menjadi anak2 yg soleh & solehah.. Semoga aku dan suami lebih bahagia dengan kehadiran 2 Anugerah tak ternilai ini... Terima Kasih  Ya Allah!

8 comments:

izazi said...

tahniah lyn
ya betul ..banyak ikut muka azri ni hehehe

Farzlyna Mustafar said...

thanks kak... takpela... muka papa dia jugak.. hihihi

Nozie Yusof said...

rope ayah lg ke? nnti dh besar muka lyn pulak kot..sy bsalin fahry makan xberapa nk lalu. before check-in hosp belasah mcD ngan coke stelah setahun kot puasa coke. satu2nya mknn yg boleh buat lega====> air tehO mak buat!

Farzlyna Mustafar said...

nozie- teh o? bleh minum ke time pantang ni? teh angin kan?

Nozie Yusof said...

tehO sebelum masuk labor room yg terbaik lyn..hahah

Farzlyna Mustafar said...

o yeke.. rasanya da tak masuk labour room lg da hihihi.. cukup la 2.. bela elok2 jek kasi jadi orang

Nozie Yusof said...

cukop ke tue 2 orang? hee hee

Farzlyna Mustafar said...

cukup.. dulu janji klw lelaki jugak kene kasi dpt girl.. ni dah ader girl.. oklah tu.. satu boy satu girl.. lgpun dah 3series dah ni..