Friends Of Mine

Wednesday, May 12, 2010

Doktor Pakar memang begitu kah?

Tadi bawak haziq pegi jumpa Pakar Pediatrik kat Hospital Manjung. Anak aku bukan sakit ape pon.. just appointment susulan dari penyakit asma beliau.

Sbnrnya da lama haziq x kena attack asma, since january haritu. Kira oklah aku cepat bawak dia amik treatment, klw x mmg asyik pegi private clinic jek. Prob settle kejap je, then kena attck balik. Since haziq masuk ward oct thn lepas, doktor da bagi dia pakai salbutamol yg sedut punya. 2 jenis, 1 untuk pakai hari2 satu untuk pakai bila kena attck/ batuk2. Klw x asik amik ventolin, sampai menggigil2 haziq. Sian aku tengok.

Hah..citer pasal jumpa doctor tadi, aku pon x kenal doktor tu, ni 1st time jumpa, selalunya doctor lain. Tapi aku nyampah doktor ni, kejanya tanye aku pastu tulih, tanya pastu tulih! mcmtu aku pon leh jadik doctor kan. Klw aku tanye jawapannye tak informative langsung!. aku tanye kat dia, haziq selalu selsema pagi2 then tghri baru ok. then dia jawap.. o..you punya anak ada resdung la. Haih dokter! itu haziq pon tau. Klw macam itu i bagi u ubat untuk treatment resdung. da la tu x bagtau apa jenis ubat, sampai bila     ubat tu haziq kena amik. apa side effect ubat tu. Tak macam masa haziq dok kat ward haritu, doktor siap brief aku tentang ubat2  yang haziq amik, x payah tunggu aku tanya. Aku ni mmg concern sket tentang ubat apa yg anak aku amik sbb takyah nak tipu aku ar, walaupon aku bukan doktor tapi aku banyak baca tentang ubat2 ni. Sbb tu klw aku g farmasi aku takyah ckp aku sakit apa, aku terus mintak jek ubat aku nak. sampai pharmacies tu tanya aku aku ni doktor ke? haha..

Macamtu ke dokter pakar? haih! klw macamtu aku malas da nak nunggu berejam2 semata2 nak tengok dokter tu tulih atas file haziq jek. Sbb tu la hubby aku mmg x ske g gov hosp ni. Sbb bila terjumpa ngan perangai doktor2 yang mcmni. Mcm seolah2 klw bg expalaination kat patient jadi mcm buang masa dia plak.  Itu doktor pakar kah? Aku teringat masa aku pegnen dulu, mmg aku cek up kat dr pakar jugak which is private clinic la.. aku mmg puas hati ngan doktor tu, sbb dia explain kat aku 1-1 very brief n clear. Nakbayar 100 sekali cek up pon berbaloi. Bukan nak ckp sumee private clinic tu bagus, tapi klw pegi gov hosp camni la. haih. Haziq wish good morning pon wat bodo jek.. nurse yg ada kat situ plak yg jawab. Penat aku ajo anak aku tau..

Overall, Haziq ok.. n doktor kata haziq is recover from athma, but need to continue using sabutamol . His weight 16.5kg, Gain 1kg from previous record. Tinggi 103cm. Growth diatas line.. and yg paling penting anak aku sihat dan bijak...

2 comments:

Izza-Crystal said...

Sama jer cam mak aku kena lynn...bila aku tanyer sakit aper...doc akan cakap benda lain..tambah2 kalau doc pelatih yg tak terlatih...wat sakit hati jer...baru2 nie hospital call aku suh amik borang CT scan brain untuk mak aku...bila aku tanyer dorg kata tanyer kat doc pakar...ape hal lak plak. Mak aku sakit mata sbb glaukomo...dorg suh wat scan utk brain...ntah pape jer doc2 nih...huhuhu

Farzlyna Mustafar said...

aku bukan nak ckp dr gomen ni x bgs.. ader yg bgs tu bgs la.. tp klw jumpa yg rare specis mcm ni yg aku hangin. ckp pon mcm cibai