Friends Of Mine

Monday, February 18, 2013

Usahlah Asyik Menuding Jari

Adrenalin memuncak bila melihat post dan komen sebegini  * memang sengaja ahkak tak blur kan nama yg post ni* post dan komen ni aku dapat dr Page I Love Manjung.

Aku bukan terasa atau apa, tapi sebagai "wife officer" and a part of keluarga Pegawai Navy. Comment ni agak membuatkan saya marah.  Post ni mendapat sebanyak 400plus comment yg mana ianya tak sempat saya print screen semua sebab post tu dah pun expired.

Post ni adalah berkenaan lift yg terputus di salah sebuah flat rumah kelamin di Pankalan TLDM Lumut. Mcm2 versi yg boleh dengar. Saya yg mendapat sumber yg sahih pun x simply2 nak post benda2 mcm ni. Dan mangsa lift tersebut telah pun meninggal dunia setelah 2 hari kejadian.

Saya taknak ulas lanjut tentang kejadian tersebut. Tapi entry ini lebih kepada nak mempersoalkan sejauh mana "org2 yg post komen tersebut tahu, apa sebenarnya yg terjadi, Bila tragedi sebegini terjadi, semua menuding jari, ok, ini adalah bencana ok, walaupun kesilapan sebegini tak patut terjadi.  Kenapa nak salah kan oorg itu, org ini, sampaikan wife pegawai navy pun terpalit sama? Anda kenal sgt ke semua wife pegawai navy ni? Anda arifkah tentang kontrak2 yg dikatakan "bawah meja" pegawai navy ni? Ingat mereka2 ni takde etika dan tak "bergaji"kah? Anda tahu? klw anda tahu, benar2 tahu, kita punya saluran2 yg betul, salurkan lah pada SPRM kalau anda ada bukti, jangan pandai komen umpama baling batu sembunyi tangan. Let pihak berwajib yg siasat apa sebenarnya yg terjadi, jaga diri sendiri, jaga keluarga dan yg paling penting mulut sendiri. Kalau benar ada unsur2 rasuah atau apa2 yg menyebabkan lift ni terhempas, biarlah org2 yg berkenaan dihukum. Kita tak payah sibuk2.

Dan yg lagi funny, kejadian ni dikaitkan dengan politik, wah parti itu lah yg bersalah. Serious u look so stupid people. Ok ni terkeluar tajuk sikit, accident yg melibatan JPJ , kerajaan salah, sampai kes budak hilang masuk dlm monsun drain pun kerajaan salah? Oh my! Takde sebab lain lagi kah? Anda pasti ke klw parti yg 1 lagi tu memerintah, tak terjadi kejadian2 seperti ini? Bangsa2 yg hanya pandai tuding jari pada org lain dan tak tahu bagaimana nakselesaikan masalah ini kah yg patut jd pemimpin ni? *oh berkempen plak ahkak*

Ramai yg bercakap pasal "HAK". Hak kami, hak rakyat, dan macam2 hak lagi, tapi yg bercakap pasal hak ni sedar tak, hak kau yg org lain tgh jaga kat sempadan sana? Yg dibayar gaji sebagai kakitangan kerajaan , tinggal semua anak serta isteri untuk menjaga"hak" kau kat sana? Ada fikir tak? Org bg BR1M RM500 pun jd isu kat ko, gula2 konon, tapi isi borang ambil juga, rebat telefon kau ambil juga. Then nak berapa? duduk rumah goyang kakinak kerajaan masukkan duit dlm akaun ko tetiap bulan ke? Mcm2 subsidi dapat, subsidi perubatan, subsidi gula, subsidi tepung, subsidi pendidikan, dan segala macam subsidi dapat, masih tak bersyukur. Kau sedar tak zaman aku amik SPM dulu ada yg tak mampu nak bayar fee SPM yg seratus lebih tu sampai ada yg berhenti sekolah. Now? fee already waived, masih tak bersyukur? apa tujuannya? untuk memastikan rakyat dapat pendidikan yg sepatutnya kan? ada ko kisah pasal tu? Inilah org yg hanya pandang dlm rumah dia sahaja, ada tak pandang kat negara2 jiran yg takde subsidi? Kau takde duit, kau matilah kat rumah, makan lah daun2 sekeliling kau. Ada? sure takde kan. Nak pendidikan percuma mcm2 negara2 maju yg lain konon, tapi ada ko fikir tak apa yg perlu dikorbankan untuk dapatkan pendidikan percuma tersebut? Tax yg rendah kat Malaysia ni pun masih ada lagi yg nak mengelat. Masa saya di Universiti dulu, kalau saya tak silap, kerajaan menangung kos seorang pelajar sehingga habis pengajian adalah lebih kurang RM100k, tapi setiap pelajar hanya byr lebihkurang 20% dr kos tersebut. Yg 20% tu pun korang nak free jugak ke? Semua nak free,nak free lainkali kasi dpt 1st class kerajaan kasi free.

Sekarang baru saya sedar, kenapa kita kena belajar sejarah, kenapa kena belajar Kenegaraan , Etika, Tamadun Islam sewaktu di Universiti dulu. Ingat lah kawan2 akan hilang ke keistemewaan orang Melayu.... kesian kalau dulu masa nak merdeka org melayu banyak berkorban nampaknya kini kena juga berkorban kehilangan tanah ini untuk menentukan ada orang yang boleh memerintah.

ok saya tak masuk bertanding di PRU nanti.. kalau saya silap maafkan saya, tapi saya cuma luahkan apa yg saya rasa, saya amat sedih mengenangkan nasib anak2 saya nanti, Jika apa yg saya jangka berlaku. 

Sekian.

6 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

hurm...

O'gosh Iskandar said...

apa yg bebelkan ni semua macam yang aku rasa....ssh kan kalau kita kena hidup di kalangan orang2 macam tu...

Izza is my name said...

OWHHH patut la amuk kat fb. ada kes ruponye....ngeee

Nozie Yusof said...

undilah farzlyna. itulah ahkak kata banyak cakap banyak tipu, dema nie kaki spekulasi yg habuk pon tarak!

Sobah Mariana Omar said...

aduhhh.. complicated nie.. pening gak kepala bila nak pikir2 balik semua masalah2 nie..

GurL-FriDay said...

Betul kak, cakap macam hebat je, ntah2 undi pun belum boleh lagi. Senang je nak tuduh sana sini, dengki la tu. Maybe niat nak jadi pegawai navy dulu tak kesampaian. Huhu