Friends Of Mine

Wednesday, February 13, 2013

Review review Makcik Plastik

salam,
fuh fuh!
byk habuk sey

rasa mcm xnak cerita life.. nak cerita pasal bedak boley tak? Perempuan selalunya mmg x boleh dipisahkan dengan bedak kan?

oklah,, umur dah menginjak ke angka 30plus ni, tak yah lah nak perasan muka flawless dan natural beauty  *pui* sgt kan. hehe.

oklah aku nak review sikit pasal 2 way cake yg aku pakai *kek 2 cara* ok ni dia..


dlm simpanan aku mmg ada 6 jenis ni, meh nak review 1-1

1- Maybeline 2way cake foundation clear smooth - performance so-so jek klw kena kat muka aku, klw setakat nak touch up bila dah 2-3 jam berbedak oklah . tapi klw pakai bedak ni saja sepanjang hari, muka aku akan keluar minyak dengan jayanye.  tapi oklah klw pakai ianya tak bertompok2 ( kena ada skill jugak ye ahkak2). Harga : RM29.90 refill : 10.90. Selalunya aku letak ni dlm handbag aku, sebab aku just gunanya untuk touch up je dan pakai balik kalau solat di ofis.

2-Pixy - bedak yg paling best pernah aku pakai. Mulanya aku taknak pakai sebab harganya sangat murah dikalangan 2way cake yg lain. bukan berlagak ye, tapi selalunya harga murah kan x bagus, tapi yg ni recommended,  muka nmpk sgt flwless!  Harga : RM16.90 refill : 9.90. Kalau kat toko jamu mahal sikit kot. aku beli kat Pasaraya Billion kat hometown aku jek, kat aeon pun ada kot, pnh terpandang.  Recommended! series muka jd mcm pelakon sinetron indon! *ok tipu*

3- Kokuryu Summercake @ bedak arab- aku pun tak paham cemana aku boleh terbeli bedak ni, actually 1 of my friend sell this, so support kawan2 lah kiranya. pada aku klw ok y not try kan. lgpun muka aku jarang nak naik jerawat klw tak sesuai. Mungkin pada org lain, oklah kot, tapi untuk muka aku, alahai, mmg sgt2 x sesuai, *atau mungkin the colour not suit to me* pernah sekali aku pakai 1 of my friend kata,  " la.. pakai apa kat muka tu yg putih sgt " mungkin dah rupa kak limah agaknye, bedak ni nak apply pun agak leceh gak untuk aku, sebab kene moist kan span dengan air, klw takat apply terus mmg x lekat, tapi daya ketahanan bedak ni mmg lah lama. So i stop wearing this , ingat sape2 nak aku nak bg jek, baru pakai 2 kali kot. Harga : RM55.00. mahal la tu bg aku yg sedang2 aje ni. dengan performance yg begitu.  Jd jgn tertipu dengan testimoni *pesanan buat aku dilain kali*

4- Elianto - 2way cake yg ni pun best jugak, best lah.. setanding pixy jugak. tahan lama dan tidak berminyak. Harga: rm 39.90 (refill shj) bekas yg comel tu kene beli asing.

5- Silkygirl - 2way cake yg ni, so-so jek. Mungkin ianya sesuai untuk kulit remaja, sebab tektur nya berdebu sgt. jd kulit yg dah season ni, rasanya tak sesuai kot, klw nak pakai gak kene apply moisturiser bebanyak kot. jd yg ni pakai bila suka jek. Harga : RM19.90. Refill tak tau berapa

6 - Silkywhite - ni saje beli masa jalan2 kat watson aeon sebab masatu ada sale. saje2 try sebab nmpk dia ada function BB sekali. tapi sama jugak lah dengan2way cake silkygirl tadi, sesuai untuk kulit remaja sebab berdebu sgt. masa aku beli sale RM15.90. RP tak tau berapa. tapi aku rasa belom 20 gak ni.

Apapun yg kita pakai asal sesuai ok lah kot. kebanyakan yg aku pakai ni mmg range yg mmg budget punya sebab aku x beli setahun sekali, almost 2months kene beli lagi dah, lgpun aku mmg selalu fikir item that worth for my money.

ok next plak lebih kurang bedak gak lah, nak review BB cream & Foundation  plak. Ni yg aku pakai :
alamak blur lak pic


1- Elianto BB cream SPF50++PA - BB cream ni oklah tak berminyak, cuma tekstur terlalu ringan kadang bila pakai sampai ke petang, serapannya lebih cepat. Jadi selalunya aku pakai kalau untuk event yg sekejap2 , klw pegi kerja pun pakai ni jugak atau berjalan waktu malam. Harga :RM59.90.

2- Silkygirl - Foundation ni best dan tekstur yg ringan. Recommended kepada yg byk scar2 atau blemish kat muka, mmg boleh tutup . Dan kalau berpeluh pun x bertompok. Selalunya aku pakai kalau ada dinner atau accasion yg memerlukan aku berbedak agak tebal. hehe.  Kalau sesaje mmg x pakai. Harga : RM 23.90.

3. Maybelline BB Cream SPF20PA- BB cream ni pun best, selalunya aku pakai yg ni lah, sbb harga pun murah klw habeh senang nak beli. hehe.Long lasting dan tak berminyak.  Now ada sale CNY kat billion RM15.90 jek.. klau tak RM24.90. g lah beli ada lagi kot!

4. Maybelline BB stick - Ok yg ni series best! lagi best dr cream. Long lasting dan sgt2 tak berminyak. klw berpeluh just dap2 kan tisu or spray face mist then akan fresh semula. Yang ni aku baru je try sebab sale la jugak. RM16.90. Kalau normal price tak silap RM24.90 jugak kot. yg ni pun recommended jugak.

5- Naturactor foundation cream - Foundation ni pun sgt2 ok jugak. Kalau pakai ni bersukan pun ok kot, sbb berpeluh pun x jejas.  *ada ke org bersukan pakai foundation ?* ni pun aku saje2 beli kat online shop sbb ingat muka boleh jd mcm doll korea la tu kunun! haha.tapi klw dah muka melayu , jgn lah nak perasan ye LYn!

Wah..rasa mcm panjang plak entry ahkak kali ni.. rasa mcm duta bedak pulak *pui*

oklah last but not least..



face with cake n without. haha!



1 comment:

Nozie Yusof said...

lepas nie bole bukak kelas mekap. byk bonar stok bedak..hehe. bb stick tue best kan, kurang berminyak..hehe