Friends Of Mine

Tuesday, November 30, 2010

EH .. bz la... lama x update blog..

Bukan bz pasal keje.. sbb ni da ujung tahun.. project pun xde nak masuk lagi.. habis2 pun nak audit jek.. tapi aku dah cuti.. sbb my sister wedding end of this week.. Aku yg gabra terlebey.. takut event x smooth jek..Papepun Im so exited.. sbb all d family akan ada kat sini.. termasukla.. my in law.. sbb dorang pun da lama x datang...

Cuma... aku makin sarat... aku baru p buang sawang jek sume orang soh aku duduk takut jatuh.. dah tu.. nak soh aku bungkus goodies pun aku x larat gak dok lama2 sakit pinggang. Tapi all d goodies are packed! hahaha..1 part aku yg dah settle..

Semalam pegi check up.. buat OGTT blood test.. & cucuk ATT (kancing gigi) aku dah 30weeks.. wa... times run so fast ... and sekali lagi nurse tu confirmkan its a girl.. baju2 pun banyak yg aku da beli.. all pink & purple.. kaler2 lain pakai abg haziq punya jek la.. sume seronok.. cuma takut jek nak menempuh bersalin sekali lagi.. klw dulu operate.. kali ni entahla.. semoga dipermudahkan cukupla.. tak kiralah apa saja caranya.. & anak aku lahir sihat .. haziq pun makin behave.. tapi dia macam x paham yg dia nak dapat adik.. mungkin sebab dia pampered dari kecik sampai sekarang.. cuma.. haziq suka buat sepah rumah .. while tengok tv.. menulis sepahkan stationary.. pastu capai psp..pastu main lori plak.. aku yg lenguh nak kemas balik..

Haziq dah bangun tido.. aku nak siap2 g umah mak buat apa yg patut.. nenda dah sampai malam tadi kot.. nak jumpa beliau.... sgt winduuuuuu..till then.. daaaaa!

Tuesday, November 23, 2010

Checklist Barang2 Keperluan Baby

1. Baju - long sleeve
- short sleeve
2. Seluar – panjang
- pendek
3. Barut (kalau boleh barut tali cam org dulu2 tu)
4. Napkin utk bedung (min. 4 helai)
5. Mitten n booties (at least 5 set)
6. Tuala kecik utk lap mulut
7. Baby lotion (saya x pakai pun... saje letak dalam list
8. Baby oil
9. Minyak yu yee cap limau (atau minyak panas lain utk elak kembung)
10. Sikat bulu lembut
11. Baby wipes
12. Bedak baby (x penting sangat sbb baby mmg sedia wangi)
13. Bekas bedak baby (bulat yg ada skali span bedak
14. Baby bath / baby shampoo
15. Steamer
16. Bottle drying stand
17. Bottle – small
- medium
18. Extra putting susu
19. Teat brush
20. Termos
21. Bekas air masak
22. Pampers
23. Basin mandi
24. Baby bath towel
25. Selimut
26. Bags and warmer
27. Cotsheet (alas lps mandi)
28. Tilam / bantal kepala / bantal peluk
29. Bedding set
31. Bakul besar utk letak brg2 baby (e.g. botol susu, susu, pampers, termos, etc.)
32. Bakul kecik utk brg lps mandi (e.q. lotion, bedak, vicks, etc.)
33. Bags and warmer

Ni pulak list barang2 yg tak semestinya kena beli.. tgk bajet dan keperluan la kan...
Barang Besar
1. Bakul rotan utk isik baby / baby carrier cot
2. Play pen
3. Stroller
4. Travelling cot
5. Baby car seat
6. Buaian

Untuk Mak Baby:
1. Set lps bersalin - c/w bengkung
2. Maternity pad
3. Pad biasa xtra long
4. Nursing Bra
5. Breast pad
6. Breast pump


Waa... aku ingat da cukup da.. byk lagi kene beli ni..

Monday, November 22, 2010

Dealing With Childish People

Aku mmg bosan plus meluat kat 1 family ni.. actually mmg dekat la jugak.. its my COUSINS.. tak tahu bape adik badik tah.. tapi almost of them mmg sama jek la.. Aku mmg x amik port klw org nak perasan lelebey ke.. nak perasan bagus ke.. itu hak memasing .. lantaklah kan.. jgn kacau aku cukup.. But diorang ni.. mmg annoying.. Klw annoying tak kacau hidup org takpe.. ni tak. x bleh tgk org lebeh punyo! Takmo citer lelebih la kan.. citer byk2 pon COUSINS sendiri.

As mentioned my sister's reception ceremony is this coming 4th Dec. So.. mmg bg invitation to all family members.. kisah bermulabila my sis tempek pic enggangement beliau.. org lain takde kutuk pun.. tapi they all adik beradik mmg sakan lah mengutuk.. (biasalah..sis aku mmg gumuks sket) tapi bg aku klw sesikit xpela.. ni.. mmg kutuk kaw2 punyo plak tuh yg mengutuk sume adik badik derang.. so mmg tahu lah kan dorang ni jenis camana.. bila kitorang sound sekali sume tak leh terima.. dah berlarutan sampai kata kitorang belagak la.. baru studi kat U dah belogok(oh my! sket pon xde mentioned okeh!so what??? mmg kitorang sume studi kat U.. sbb tu kitorang camni... humble to everyone.. haha..meh puji diri seniri plak)mcm2 la.. then ckp we all perabih reta mak pak la...bila tgk kitorang drive kete sorang sebijik keteburuk jek pon  (ni ayah ckp.. " la.. biarlah klw nak perabih pon anak aku.. takkan nak panggil derang habehkan kot!..) Tapi untuk menjaga relationships kedua blah pihak my parent ask for diam jek la.. jgn berbalas2 .. lantakkan..until now.. my sis hantar invitation kawen ader yg gamak ckp xmo dtg!! (just because of stetmen kutukan derang dlm fb and ayat kitorang soh stop then they all takleh accept) So sape yg putuskan silaturrahim rite now?
If you think you so pretty good.. then go to hell la! Mcmana p pon sedara gak.. kutuk2 pun sedara ko jugak. Wlwpon they all bukanlah sesape pon.. tapi kitorang masih nak ngaku u all as a cousins tau..

**Klw ada yg baca ni ckp aku pon childish jugak.. then takpela.. ini blog aku aku yg taip suke aku lah kan.

this is my sis... mmgla beliau tembun kan....
**dan ini adalah mereka2 itu.. they always said sume org jeles sbb they all kurus2 belaka.. uhhhh

Saturday, November 20, 2010

Aku Impress Lagi..

Tadi aku bukak wall kak zura kat fb.. aku impres lagi ngan mimi. Kak zura letak gambar hari graduasi mimi beserta dengan segala anugerah yg mimi dapat.. Sapu bersih dari no 1, student terbaik, maths, bm, bi, sains , byk membaca dan al quran. Bukan senang nak didik anak jadi mcmtu nowadays, dengan kerja, husband on off  kdg ada kdg xda. Tapi aku rasa tu bukan alasan untuk tidak mendidik anak. Aku selalu baca " jgn judge anak mcm anak org lain, kebolehan setiap individu adalah berbeza". Tapi pada aku peranan ibu bapa iaitu pendidikan dari rumah adalah pendidikan yg paling penting buat kanak2. Aku akan berdoa dan terus berdoa supaya haziq mampu menjadi anak yg soleh, bijak dan menjejakkan kaki ke syurga. So far yg aku tgk, haziq behave, tapi aku kene selalu bear in mind.. dia adalah kanak2 lelaki.. mmg dia adakalanya agresif dan nakal.. bak kata mak " klw budak tu x nakal namanya budak bodoh.. " ye jugak kan.. so far haziq mmg la takde nakal mana just dia mmg suka sepah2kan stationaries dia, toys dia dan cd2 collection dia sampai pening aku nak kemas balik.Tapi hubs ckp lets him explore his world.. klw mama larat kemas la.. klw x biarkan jek. So far mmg aku kemas kan jek. Tapi keadaan aku makin sarat, bukan sarat pasaipa.. sarat sebab aku gumuks! Doa aku semoga kami suami isteri mendapat anak yg soleh & solehah..

**Oh ya.. dah jumpa nama baby... next week nak g beli brg2 keperluan. Pregnant kali ni klw nak mengaji mcm tersemput2 (sbb gumuk lagi la ni!) Klw mengaji dlm hati bleh dak?

Friday, November 5, 2010

Syaitan Takut Ganggu Rumah Tangga Bahagia



Setiap orang hendaklah mengawal rumah tangganya daripada gangguan syaitan dan iblis. Antara cara untuk memelihara rumah tangga daripada gangguan syaitan adalah:

Membaca al-Quran. Membaca al-Quran dengan penuh khusyuk banyak kelebihannya. Membiasakan membaca al-Quran dalam rumah, selain beroleh pahala membawa berkat dan menyelamatkan penghuni rumah tangga daripada gangguan iblis dan syaitan.

Zikir ketika masuk dan keluar rumah. Daripada Abu Malik al-Asyaari bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Apabila seorang hendak masuk ke dalam rumah, hendaklah dia mengatakan: Ya Allah, aku mohon kepada Engkau sebaik-baik tempat masuk dansebaik-baik tempat keluar. Dengan nama Engkau kami masuk dan dengannama Engkau kami keluar, dan kepada Tuhan kami, kami menyerahkan diri,kemudian memberi salam kepada keluarga." - (Riwayat Abu Daud).

Memberi Salam kepada Keluarga dan Ahli Rumah. Firman Allah bermaksud: "Maka apabila kamu masuk ke sebuah rumah darirumah-rumah ini hendaklah kamu memberi salam kepada penghuninya yangbererti salam sejahtera kepada diri kamu sendiri, salam yang ditetapkandi sisi Allah, yang diberi berkat lagi baik." - (Surah an-Nur, ayat61).  Imam an-Nawawi berkata: "Disukai untuk mengucapkan salam dan banyak berzikir kepada Allah serta memberi salam samaada dalam rumah itu ada orang atau pun tidak."

Harmonikan Rumah Tangga. Sabda Rasulullah bermaksud: "Sesungguhnya iblis meletakkan singgahsana di atas air, kemudian mengutus pasukannya, maka yang paling dekat daripadanya (antara syaitan) kedudukannya adalah yang paling besar membuat fitnah sehingga datang salah satu daripada mereka mengatakanbahawa tidaklah dia tinggalkan seorang suami dan isteri, dia berkata:"Maka mendekatlah dia daripadanya dan mengatakan sebaik-baik orangadalah kamu." - (Riwayat Muslim dan Nawawi).

Oleh itu,wajib bagi suami isteri untuk bergaul harmoni, ceria dan mesra serta bergaul baik dengan keluarganya untuk mengelak daripada gangguan syaitan dan konconya.

Thursday, November 4, 2010

25 Top Secret Fact About Me - Tagged By Makbed

Once you have been tagged, you are supposed to write a note 25 random facts, or goal about you. 
At the end choose 25 people to be tagged, you have to tagged the person that tagged you. 
If I tagged you, it means I want to know more about you.



 I was tagged by Makbed to writedown 25 secret fact about me.. hoyeee... lets see .. secret ke x secret..

  1. Nama penuh Norfarzlinawati Binti Mustafar Kamar, lahir pada 3rd November 1981 (semalam my birthday) di Johor Bahru.
  2. Anak sulung dari 4 adik beradik. 2 lelaki 2 perempuan.
  3. Bersekolah merata2 tempat sebab hidup nomad sebab ayah juga Tentera Laut. Pendidikan tertinggi Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan (acct & Finance) UUM , 2003
  4. Sgt ambitious diwaktu kecil hingga tamat belajar, tapi setelah berkahwin lebih mengutamakan suami serta anak tapi masih menuntut ilmu secara tidak langsung buktinya aku suka buku , apa type pon. klw takde sgt iklan pun bole baca.
  5. Sgt suka facts & figure. I like maths, statistics & calculus very much!So tahu dah aku mcmana kan.. klw xde fact & figure jgn ckp ngan aku.. takat nak mengarut tah hape2.. Im not intrested.
  6. Sgt elergi dengan perempuan bertudung tapi not behave like dia tu bertudung. Klw mengumpat, sume dia tahu. baju bila tungging sket dah nmpk lurah dendam ngalahkan org x pakai tudung ( apapun masih percaya menutup aurat itu wajib bagi setiap wanita)
  7. Tak suka masak, tapi kena masak gak almost every day sbb rasa tanggungjawab pada suami dan anak. Wlwpon anak aku tak makan sgt, klw dia makan pon makan nasi n kicap sahaja. Suami sangat cerewet makan, sbb pe? sbb mak dia pandai masak kot.. so aku kenelah make sure makanan tu sedap kat tekak dia. 
  8. Berkahwin pada usia 23 tahun. Kenapa? sbb ayah soh kawin sebab da ader boypren. 
  9. Very easy to put on weight. Sebagai contoh hari raya tahun 2004, naik 3kg dlm 1 hari. percaya tak? Silalah percaya. 
  10. Mmg memilih sape nak jadi boypren aku. Beliau kena ada kerja tetap, ada kereta n ada duit. (tapi i tak kawen ngan org kaya pun!) Buktinya tak pnh ada boypren dikalangan students mahupun coursemate sbb aku tak suka dorang tumpang kete aku and soh aku tong2 bila kuar dating. hahaha.. jahat x? 
  11. Sgt independent. Mmg dididik mcm ni. Semua buat seniri. Dulu ayah selalu takde sailing. mak tak tahu bawak motor mahupun kereta, jadi urusan2 skolah atau apa2 sume buat sendiri sampai masuk U  (n sign report card sendiri klw dlm report card tu ada huruf "B" hape tah mak ayah ni.. sume nak huruf A)Jadi mmg sgt benci dengan orang yg x berdikari n semua harap orang, sampai nak bagi anak bini makan pon masih x reti berusaha. (eh apa emo lak ni!)
  12. Suke beli lipstik. Aku sangat banyak koleksi lipstik. Makeup2 lain pun suke beli tapi x byk mcm lipstik. Tapi x suke lipstik merah. (tak sesuai dengan aku)
  13. Dari mula keje hingga kini suka pakai handbag Carlo Rino. most of my handbag mmg sume carlo rino. Guess sekali sekala klw tetiba byk duit.
  14. Klw orang tanya. Klw dulu ayah tanya ada duit tak? tak pernah jawab takde.. sekarang pon same klw husband tanye ada duit tak.. pun x pnh jwb takde . 20sen pun ada lah jugak kan.. (ha ni mak salu ckp ) sbb percaya sebab klw selalu ckp takde2 duit, duit pun selalu takde.. 
  15. Suke gadgets seperti hp,notebook n camera. Tapi masih blom dapat beli DSLR.. 
  16. Takde spesifik makanan kegemaran. Makan semua, klw sedap makan banyak, klw xsedap tak payah makan, sekarang duduk sangat dekat dengan rumah mak aku jadi apa mak masak adalah semua sedap. Dan klw balik rumah mertua pun tanpa segan silu suruh beliau masak apa terlintas nak makan. (mak mertua aku punya nasi ayam , karipap n sup tulang best in d world tau..)
  17. Suami adalah anak saudara kepada pakngah aku (adik mak) pakngah kawen ngan maksedara dia . Jadi kami berkongsi pakngah/makngah(belah aku) mak uteh/pak uteh (belah suami) ha.. mana satu nak panggil bila jumpa .. cube teka?
  18. Tet adalah best friend merangkap autie (adik mak) . Klw takde duit ke, masalah rumah tangga kronik ke.. mmg selalu cari beliau.. Aku tak pnh pinjam duit orang lain selain dari duit dia.. aku rasa dia pon sama. Byk latar hidup kami adalah sama.. cuma sekarang beliau kurus dan aku gemok.
  19. Ada seorang anak lelaki. Tahun depan kuar lagi sorang.. dan mungkin perempuan. Sgt rasa bertuah dikurnikan nikmat menjadi seorang ibu wlwpon kadang2 pening kepala. 
  20. Tak lengkap kalau tak bereyeliner klw dah siap2 nak kluar.. Pakai hanya 1 brand.. brand SECRET ya.. bukan rahsia.. tapi secret.. kat billion pon ader jual.. beli lah yg mahal mana pun.. pakai mesti sememeh.. pakai brand yg murah 1 ni jek yg ok..
  21. Suka pakai baju warna hitam untuk mengelakkan diri nmpk gemuk. Wlwpon semua orang tahu i gemoks..
  22. Suke bersukan.. main bowling, futsal n golf. Suke bersukan jek la.. tapi jgnlah ingat aku teror plak.. Golf pon masih pakai handicap 36 tak gerak2.. ni lagi lah mahu setahun x sentuh kayu golf. Klw rasa  badan dah berat sgt, jogging pon bole..
  23. Tak canggung klw kene ke mana2 seorang diri.. makan ke meeting oh behalf co. ke.. sbb dr kecik mak kata "esok klw mati sorang jugak..jgn asik nak berteman jek"
  24. Sgt suke dengan rumah 2 tingkat.. tak kira lah teres ke banglo ke.. sebab rumah ayah semua 1 tingkat kecuali yg kat KL ada 23 tingkat (rumah beliau tingkat 13) . Mcm x klass jek dok umh setingkat.. tapi bila dah duduk rumah sendiri mak ai...  syok juga klw rumah setingkat.. klw barang tertingal xdelah nak ulang alik naik..nak kemas pun x larat..adehhhh
  25. Klw marah lebih suka diam dari membebel.. terutama dgn en hubby.. klw aku diam dia lebih takut sebenarnya dr aku membebel mcm machingan..
  26.  
     Hoish.. dr pagi sampai petang aku dok ngarang benda ni.. Sampai aku pun x kenal diri sendiri.. And Makbed... akk da wat.. sila lah gelak berguling2 ya...

    Tuesday, November 2, 2010

    Bila X gepren suami Menjejak Kasih..

    Bukan nak citer pasal org lain.. nak citer pasal diri sendiri.. huhuhu..

    Hubs baru dapat HP Mini  (yg package reg streamyx tu ar.. thanks adik!) So dia ckp senang nak on9 since umh pon da ader wireless.. dia malas nak pakai lappy aku sbb lappy aku mmg semak samun..yela.. I kan businesswoman.. hehehe..

    Beliau mmg da lama ada akaun fesbuk, tapi jarang nak cek.. tetiba smlm malam dia ckp kat aku " eh2.. ni adik nani rasanya (nani tu x gepren dia ar) " aku pon jwb endah x endah jek..aku tgk sekilas.. hmm.. So? rerupanya adik beliau tolong menjejak kasih bg pihak kakak beliau.. dia chat la ngan encik hubby... mintak num tipon segala.. oh ..hubby bagi.. tapi beliau tersilap.. bg num tipon aku lak.. hahahahaha kantoi!!! (tapi makcik x kisah pon.. x tercabar pon sebenarnya)

    Pagi ni aku cek la hp aku.. hehehe.. tetibe ada msg ni..


    Salam ukhwah.. blalalalalalalalala(malas nak taip..)

    then aku wat bodo jek.. then masuk g satu msg..

    Salam.. smlm saya ada mesej tapi awak tak balas sms saya. Nanti klw senang reply la. Dr nama beliau, nama husband beliau dan 2 org anak perempuan beliau..

    then aku terus je fwd sms tuh kat hubs sekali ngan num tipon beliau sekali...

    cume aku kata begini

     "dont get caught ha darling....."
     Actually aku x heran pun klw nak kontek kwn2 lama.. pe de hal la kan.. masing2 da kawen.. tapi untuk org macam aku.. tetibe jek p cari x boypren.. tak ke cari masalah namanye.. da la x boypren  tu pon da kawen.. pe la gaknye kata bini dia klw bini dia x sporting cam aku kan? Bagi hal cam aku ni .. aku x kisahlah sgt.. sbb 1- bukan laki aku yg beria2 mencari dia 2- dia da kawen pon 3- Yang paling penting ( dia x secun aku!! hahahaha).. 4- Menurut hubs , beliau adalah org yg baik..ala2 setazah la kot (aku caya..sbb aku pnh baca yasin.. tetiba kat belakang yassin tu aku  nmpk dia tulih nama dia danbeberapa ayat penyembuh -oh..rupanya dia hadiahkan yassin tu pada hubs masa hubs accident dulu)


    Balik keje tadi hubs tetibe sembang ngan aku kat dapo.. nak jaga hati lah tu.. dia ingat aku jeles kot.. (oh no my dear.. ) dia ckp dia tu kawan lama jek.. xde pape pun.. nani yg exited telebih bila dpt num fon dia.. oh begitu kah??? hahahaha.. xpelah papa... mama x kisah pon...tapi aku ckp kat dia.. klw over2 sgt.. i pon ramai x boypren seniri mau ingat ler.... dia gelak jek.. (mungkin dia ckp.. da mcm hippo pon ader hati lagi..)

    kepada isteri2... usahlah cemburu melampau.. sbb buruk padahnya nanti.. Yang mana bole tolerate... silalah tolerate.. dlm urusan berumahtangga.. bukan hati kita saja yg kita nak amik port.. hati suami, hati anak2 yg kecil, mak pak mentua.. So.. usahlah pentingkan diri sendiri.. klw laki tuh dah mmg sayang .. x kemana perginya.. Doa jelah yang terbaik buat beliau setiap kali lepas solat..Yang penting jagalah port kita sebagai isteri.. masak, kemas, kerja2 rumah segala.. esok2 xdelah dipersoalkan lagi..

    Buat penggemar Ribena......hantikan meminumnya.....

     Tak tahu ianya adalah propaganda tau hape..  just share untuk makluman semua.. nak save takyah amik la..


    BERITA SAHIH / RIBENA ADA KANDUNGAN ARAKShare. Tuesday, July 27, 2010 at 2:31am
    LONDON : Pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minuman ringan kegemaran mengandungi arak.
    Birmingham Post semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas penggun! a mendapati ramuan perisa air minuman itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah. Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minuman itu kerana kandungan arak itu pada! kadar yang rendah.

    Bagaimanapun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minuman ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedikit. Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya
    mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih. Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0.1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah.

    Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, Dr Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minuman tidak dinyatakan dengan jelas pada label.. 'Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minuman ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya,' katanya.
    Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Zaman Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya.

    Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minuman dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan. 'Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen. Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami,' katanya.

    Beliau mengakui minuman tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga deng! an lima perasa yang disediakan untuk Ribena.. - Agensi

    Pergerakan Bayi

    Bilakah pertama kali saya merasakan pergerakan bayi saya?

    Sensasi pergerakan lemah lembut bayi yang dirasai pada peringkat awal kehamilan merupakan satu saat yang amat penting bagi anda. Dan apabila pergerakan lemah ini berubah menjadi tendangan-tendangan kuat, anda akan pasti bahawa kehamilan anda berkembang dengan sempurna.

    Jika anda sedang hamil buat kali pertama, anda mungkin tidak akan menyedari bila masanya bayi anda mula bergerak, sebab anda belum pernah mengalami sensasi pergerakan tersebut – sebenarnya, ramai wanita menyatakan bahawa pergerakan awal itu menyerupai denyutan yang lembut dan halus.

    Bagi kehamilan pertama, anda mungkin mula menyedari pergerakan ini antara minggu ke-18 dan minggu ke-20. Bagi kehamilan seterusnya, di mana anda sudah dapat mengenali petanda tertentu, pergerakan ini akan disedari lebih awal lagi, iaitu antara minggu ke-15 dan minggu ke-18.

    Apakah yang bayi buat di dalam itu?

    Sebaik saja pergerakan awal dirasai, yang dikatakan seakan-akan kupu-kupu mengibaskan sayap, anda akan mula sedar bahawa sensasi tersebut menjadi lebih kuat dan berlaku dengan lebih kerap. Semasa bayi anda sedang membesar, sensasi ini akan berubah dari semasa ke semasa sehinggakan anda mengalami tendangan dan pukulan yang semakin hebat apabila kehamilan anda semakin maju dan matang.

    Bayi anda tidak akan menendang dan bergerak sepanjang masa sebab, seperti kita juga, ada masa-masanya ia hanya mahu berehat dan tidur walaupun untuk 40 minit sahaja setiap kali. Tetapi, anda merasakan bahawa tempoh rehat bayi itu lebih panjang dari itu sebab anda tidak dapat merasa dan mengesan setiap pergerakan.

    Untuk makluman anda, berikut diberikan sedikit panduan tentang apa yang akan berlaku kepada bayi anda semasa ia sedang membesar dalam kandungan.






    Dari minggu ke-20 hingga ke-24

    Aktiviti bayi anda akan bertambah perlahan-lahan dari minggu ke minggu. Pada minggu ke-20, dan selama 10 minggu berikutnya, bayi anda akan melalui perkembangan yang amat giat di mana ia akan banyak menendang dan berpusing-pusing.

    Dari minggu ke-24 hingga ke-28

    Bayi anda akan mula tersedu, dan inilah sebabnya anda kadang-kala mengalami pergerakan tersentak-sentak. Sak amnion (ketuban) anda pada masa ini mengandungi cecair sebanyak 750 ml (26 fl oz) yang membolehkan bayi bergerak secara bebas. Walaupun bayi telah lama dapat mendengar bunyi, baru sekarang anda mendapati bahawa bayi tersentak apabila mendengar bunyi-bunyian yang mengejutkan.

    Pada minggu ke-29

    Bayi anda akan mula membuat pergerakan jarak kecil yang lebih mantap, disebabkan ia sekarang dalam keadaan agak terhimpit dalam rahim anda.

    Pada minggu ke-32

    Pergerakan bayi anda berkemuncak pada masa ini, dan pada minggu-minggu berikut anda akan mendapati bahawa kekerapan serta jenis pergerakan semakin bertambah disebabkan bayi anda terus membesar dan menjadi lebih kuat.

    Dalam lingkungan minggu ke-36

    Pada masa ini, bayi anda akan menetapkan posisinya dengan meletakkan kepala ke bawah. Ini berlaku terutama sekali bagi kehamilan pertama sebab otot-otot abdomen dan rahim anda masih kuat dan dapat mengekalkan kedudukan tersebut. Pergerakan utama yang anda akan rasakan adalah pukulan tangan dan kaki bayi anda, dan bayi juga akan membuat tendangan kuat dan perit terhadap tulang rusuk anda.

    Sekiranya kehamilan ini bukan yang pertama, otot abdomen anda tidak begitu kuat lagi dan oleh itu bayi anda akan sering mengubah posisinya sehingga tiba tarikh kelahiran yang dijangkakan.

    Dari minggu ke-36 hingga ke-40

    Badan bayi mula menjadi lebih besar dan pergerakan memusing akan berkurangan. Sekiranya bayi itu menghisap jarinya dan sekiranya terlucut jari itu, anda akan merasakan pergerakan yang pantas dan perit disebabkan pergerakan kepala bayi dari kiri ke kanan dalam usahanya mencari dan mendapatkan jarinya kembali.

    Dalam tempoh dua minggu sebelum kelahiran bayi, pergerakannya semakin kurang dan kadar pembesaran bayi juga akan menurun sedikit. Ini semua adalah perkara biasa dan anda tidak perlu bimbang.

    Pergerakan dan posisi di peringkat akhir kehamilan

    Pada minggu-minggu terakhir, bayi anda akan menetap dalam mangkuk pelvis anda, dan bersiap sedia untuk dilahirkan. (Sekiranya ini tidak berlaku, nasihat lanjut boleh diperolehi dari kami tentang bagaimana meletakkan bayi anda dalam posisi optimum untuk kelahiran). Kepala bayi anda terasa seakan-akan sebiji tembikai yang menekan kepada lantai pelvis dan membuatkan anda agak berhati-hati semasa hendak duduk.

    Apabila kepala bayi menurun lagi ke dalam pelvis anda, anda akan terasa "ringan", disebabkan tekanan yang dahulunya berlaku di bawah tulang rusuk anda tidak begitu kuat lagi.

    Pada peringkat ini, anda tidak akan mengalami pergerakan yang dibuat oleh keseluruh badan bayi. Di sebaliknya, anda mungkin mengalami tendangan yang tidak berhenti-henti di bawah tulang rusuk samada di sebelah kiri atau kanan, yang dipengaruhi oleh posisi bayi tersebut. Jika kulit abdomen anda nipis, anda mungkin berpeluang memegang kaki bayi anda.

    Ada masa-masanya bayi anda akan diam berehat dan ada masa-masanya anda akan mengalami aktiviti bayi yang berlebihan, lazimnya pada lewat petang atau malam atau semasa anda sedang baring dan hendak tidur!

    Berapakah tendangan yang patut saya rasakan dalam satu hari?

    Semasa anda sedang sibuk, anda mungkin kurang menyedari pergerakan bayi anda. Anda akan lebih menyedari pergerakan ini semasa anda sedang duduk berehat.


    info courtesy from :  http://www.babycenter.com.my

    Monday, November 1, 2010

    Here N There..

    Tak tahu nak tulih apa kat title... yg sbnrnya nak citer perihal weekend jek..

    Sekarang badan tgh tak larat lagi... nape tah rasa berat jek...
    makan lalu jek.. tapi tu pun x lalu  jugak untuk certain food
    smlm hubs balik men golf, ajak p Tambun,
    aku cakap xyah p jauh2 la.. p marina jek dekat sket
    kitorang g la.. dlm keadaan badan aku yg sgt berat
    plus nak tido n mcm2 lagi
    tapi kenangkan Haziq.. sian kat dia..
    asik pusing2 kat rumah jek
    dah la dia mmg x main kat luar rumah
    lama2 dok kat umh kesian gak..lagi2 rumah, rumah nenek.. tu jek la..


    Minggu depan nak balik johor..
    syok gak..
    tapi mintak2 biarlah aku rasa badan syok sikit
    boleh mintak tolong MIL masak sedap2
    klw x sehat sure makan pon x lalu
    keje makan je la..
    smlm hubs sound...
    "mama x rasa badan mama dah gemok ke"
    huh!
    aku ckp jek..
    "mmg gemok pon..."nape?

    dia x jawab pon..
    sbb gaknye dia tgk lepas aku mkn nasik, aku makan currypuff beli kat secret recipe lak.
    tapi sbnrnya..smlm aku rasa sambal udang yg aku masak tak sedap...
    bebetul x sedap ke ataupon tekak yg rasa x besh aku pon x tahu
    tapi aku tgk hubs makan mcm biasa jek.. siap tambah2 lagi..
    aku habeh makan tuh mintak permission nak p secret recipe..
    spt biasa.. dia hangguk jek..

    Ni pon aku baru jek masuk opis..
    tadi pagi tunggu kat umah..
    Cina pasang mozek dapur..
    aku benci org wat kerja2 pecah sana sini ni
    besepah! bedebu habuk sume
    habeh.... sape nak bersih kan? klw tak aku?
    aku msg hubs dia kata nanti dia vacuum
    tapi klw nak tunggu dia petang..
    sempatlah habuk tuh sampai ke ats..lagi penat nak mop kang
    nak taknak.. aku wat jek lah
    pastu akibatnya.. aku yg sakit pinggang
    napela.. agaknye baby aku dah makin beso kot..
    buat keje sket penat mcm hape tah..
    haih... dah la nak kenduri kawen angah dah ni..
    dekat dah
    lagi sebulan jek....
    rumah aku sure jadi rumah bersanggar..
    n rumah tumpangan sekali
    MIL and alin kata nak datang.. (aku suke... sbb klw dorang ni ada.. bole tolong2 aku..)
    Filah.. pon kata nak datang.. Filah ang datang la.. aku rindu bangat kat ang.. lama da tak jumpa..

    Tak tahu lah on that time muat ke tak rumah aku.. tapi kasi muat jek la kan..
    nak tunggu muat mmg korang sume tak datang la rumah aku..