Friends Of Mine

Saturday, April 16, 2011

Letih ooo jadi surirumah sepenuhmasa!

As mentioned before, aku akan jadi 2 weeks lady of leasure sbb mak takde jaga anak
ni dah seminggu jadi surirumah secara exclusive

Mmg selalu idam2 kan nak dok umah
kalau bekerja, selalu pk.. syok nye kalau dapat dok umah . tapi kene masyuk lah kan
tapi bila dah cukup seminggu aku dok umah
wahhh.. lebih penat dari bekerja sbnrnya.
nak breakfast pun x sempat tau

bgn early morning, xleh bgn lewat
sbb anto ajiq skolah klw weekdays
then balik basuh kain, jemur kain sementara siang2 ikan ke ayam prepare2 nak masak lunch
pastu mandikan Amni
rumah takde heater, so kene masak air kat cerek ulang alik angkut air panas ke atas
then bagi Amni tido
aku siap masak
tau tak, nak bekfes pun x sempat, nak makan suppliment pun x sempat
lepas siap masak,
sarung suar panjang, g amik ajiq skolah pulak
pastu beliau balik terus bagi makan, susu semua
husband balik pukul 1 bagi dia makan pulak

bila haziq dah balik, jangan haraplah rumah nak kemas
dia mmg x puashati klw aku susun buku, toys, dia elok2
dah umur dekat 4 thn pun masih suka buat sepah tau..
dan kalau dia balik juga , mmg Amni takleh tido dengan aman

then pukul 230 camtu aku kasi dia tido
Amni pun tido jugak,
Aku? jgn haraplah nak tido, g kemas sume hasil kerjatangan haziq sebentar tadi
aku rimas tgk rumah sepah, pinggan x bercuci, dapur x bekemas, solat dsbnya
klw ada masa aku fesbuk ke blog jogging ke
pukul 5 camtu budak2 ni bgn, kasi siap2 mandi
dah pukul 6...
aku kasi haziq tengok tv plak
aku pegi dapo makan laju2
baru buleh makan time nih
Amni aku letak sekali dengan haziq tengok tv

tengok2 dah mlm
husband pulak, tengok ada nasik lebih dlm periuk,
"mama, wat nasik goreng ngan neskepe 1 ek"
mmg masak mcm charlie caplin la time nih
pas solat magrib aku tengok haziq wat homework lak
habeh dia buat homework
aku soh dia main lah lego ke PSP ke..
aku tidokan Amni, nasib baik Amni tido awal
kol 11 camtu aku ajak haziq tido
mmg aku pun berdengkur lah sampai Amni jaga 2jam sekali mintak susu..
gitulahhh hidup aku hari2....

klw weekend plak
jgn haraplah nak bersenang lenang
same jek.. takde jugak rest
bezanya cuma pegilah TEsco stocking barang dapo then g lah marina island ke bawak haziq kayuh beskal kat sana

jgn ingat surirumah seronok ye kawan2
LETIH!!!!

baik aku g KOJE

bila koje ada time makan, time rehat , dsbnya, boleh ngulo jugak

wlwpun aku sibuk, aku seronok,
dapat bela anak2 sendiri
bg anak & suami makan dengan air tangan sendiri (without fail selama seminggu ni taw!!)
tapi.. nak soh dok umah terus.................



tak mau la saya.................


sangat respek kepada ibu2 surirumah yg punya anak ramai n siap bole wat part time lagik!
dan pastinya aku respek dengan mak aku sendiri
surirumah, tukang jahit lagi satu masa dulu
anak 4 orang
patutla mak dulu garang,
ropenya........ penat ye mak........

mmg penat,mesti aku tido pun da tak comei
mulut menganga, ntah2 berdengkur
husband?????

dia kangkang dok kat bawah tengom tv beso dia tuh
cukup time nak milo tarik, neskepe tarik, megi goreng  dsbnya
tak apalah... kalau buat air untuk suami pun pahalanya macam memerdekakan 70 org hamba
inikan pulak klw sampai 2,3 gelas 1 mlm kan? tu x masuk pahala lain lagi..
semoga aku menjadi penghuni syurga hehehe...
tudung pun x tau pakai nak masuk syurga

kepada suami2 yg punya isteri seorang suri rumah,
hargailah isteri anda..
mereka tak sempat rehat pun kat rumah tu
apatah lagi nak tido
nak bersenang lenang

kepada suami saya
hargailah saya,
**sila beli saya gelang besar untuk enebeseri nanti ye


HOHOHOHOHO

3 comments:

Makbed said...

apo ke gelang beso? soh dia pi beli heater lagi bagos.

Izza-Crystal said...

serious mmg penat...pada yang bukan fulltime housewife, mmg tak tau. bila minta maid....dorg kata "aik dok umah saja pun nk minta maid" cuba jadi utk seminggu...mesti menrungut tak tentu masa.....

Len Rahman said...

Hehehe.. boleh terbarai perut nak gelakk.. Chaiyokk kak long..!!