Friends Of Mine

Tuesday, April 5, 2011

Tips Duit Tak Putus

Ni bukan entry soh masuk MLM ye.

cuma.. aku nak bgtau apa yg aku buat supaya bekalan duit sentiasa ada.. semua org perlukan duit kan untuk terus hidup? x syok kan klw xde duit dlm purse..? klw dlm bank takde duit pun x syok.. klw aku.. akan rasa sgt daif klw duit dlm akaun ASB aku susut. ( tidaklah byk duit dlm nu.. tp utk sesak2... adalah kot) so.. sebolehnya klw x sesak sgt aku tak kan korek tabung yg 1 ni. Kalau duit anak2 .. mmg takkan usik even mereka nak naik sekolah, sakit dsbya.. itu semua bekalan klw kot2 tetiba aku mati ke.. sementara nak tunggu claim duit SOCSO kot, KWSP dan lain simpanan aku bolehlah mereka pakai duit ni dulu. kot paknye sibuk nak kawen lain ke

Di entri ni aku nak share cemana nak bg duit tu sentiasa ada. Aku pun bukan lah bagus.. tapi background aku adalah accounting & financing.. so.. serba sedikit mmg aku apply dlm life aku. Mungkin tips2 yg aku bg ni adalah biasa.. tapi x salah mencuba kan..


  • rancang perbelanjaan wajib ~ seperti brg2 keperluan- letakkan piriority .. klw dah kawen, perbelanjaan isi rumah adalah yg utama spt bil2, perbelanjaan makan hari2 ,hutang kereta, rumah,  hutang blajar dsbnya.
  • buat simpanan sekurang2nya 20% dari pendapatan bersih untuk masa2 kecemasan. dan pastikan jumlah simpanan floting sebanyak sekurang2nya 3bulan  total overhead . (kot2 kene buang2 kerja ke , mak sakit kat kampung ke..nak beli hp baru ke )
  • kalau boleh makan kat rumah jek, elakkan makan diluar selain dr makanan dirumah adlah lebih sihat dan paling penting jimat (lainlah klw ada occasion spt birthday ke, anniversar ke.. selalunya penulis akan mkn diluar) 
  • Jimatkan penggunaan utiliti seperti air, elektrik, petrol dan gas. Wlwpun nampak sedikit tapi sebenarnya akan memberikan impak time kita nak bayar bil nanti.(selain dr menyokong keep earth green)
  • Beli barang2 keperluan di kedai yang menawarkan harga yg murah.. Aku selalunya beli brg2 keperluan rumah di Tesco, Pernama & econsave dimana disitu menawarkan harga yg jauh lebih murah dr di kedai2 kecil spt kedai runcit
Rasanya tu je kot tips2 nya.. yg penting ialah RANCANG PERBELANJAAN.. bukan BELI APA YG TERLINTAS.!

Selain dr itu.. aspek seperti BARAKAH juga adalah penting. Ikhlas juga dalam berkerja, jln asik belit je pantang dpt peluang, amanah menjalankan tugas, berfikiran positif sentiasa (klw ternegatif terhadap bos.. cepat2 lah muhasabah diri!) 

dan akhir sekali BERSEDEKAH lah.. kerana bersedekah itu tangkai rezeki.. 1 diberikan 7 akan mendapat balik.. itu janji ALLAH. yang penting ikhlas dan percaya!   Ayah selalu pesan, klw tengah takde duit, bersedekah lah.. Insyaalah.. rezeki akan datang tanpa diduga.. (jgnlah asik bersedekah tanpa berusaha mencari rezeki ya.. tu pun x jadi jugak!) Dan aku mmg selalu praktikkan.. setiap Jumaat selalunya akan kirimkan sedikit ringgit untuk tabung masjid.. alhamdulilah.. rezeki aku x pernah putus.. dan 1 hal lagi elakkan PINJAM DUIT DARI ORANG! selain dari memalukan diri sendiri kerana tak bijak mengurus wang, dan akan merenggangkan silaturahim (tak percaya, cubalah!)

yang penting ialah, selagi tulang empat kerat ni boleh dihayun untuk mencari rezeki, carilah rezeki umpama kita nak hidup 100 tahun.. jangan hanya tunggu dan lihat dan mengaharapkan simpati dari org lain.  Tangan yg memberi lebih baik dr yg menerima.. Sekian tazkirah untuk hari ini


3 comments:

tinie said...

tq ye atas tips2 nih..mmg nak kna nuntut ngan lyn slalu nih..hehe.. tp ye la kdg kita tau.tp pelaksanaannye tuh..huhu..kna disiplin kan.. ;)

Farzlyna Mustafar said...

ala.. i baru2 ni jek la applied.. hehe.. dulu masa bujang2 time baru kawen.. u pon tau i blanja mcmana..

Nini D.. said...

kekekekekekke...lawak2....

ang g jawab lagik sekali GA aku tuh...yang tadik tu aku xkira...