Friends Of Mine

Friday, September 23, 2011

Kenapa x bagus ke?

Semalam aku kuar petang depan rumah melayan haziq n amni main beskal baru mereka.. then jiran2 ada kat depan juga, diorang maikn lama makin dekat nak bersembang la tu.. aku layan kan aje. tapi series, aku mmg rimas klw da start sembang merapu.

Ada sorang jiran rumah hujung ni , isterinya navy.. LLP.. penduduk sekitar sini mmg LLP, laki aku jek Pegawai (amboih.. riaknya) tu yg aku jd caam kera sumbang sket org takmo tegur, padahal aku idaklah sombong pun. Aku kenal isterinya sebab beliau dulu selalu uruskan payment co. aku masa beliau di unit lama beliau.. tetibe tanya kat aku " lyn masih keje ngan ayah lagi ? ayah masih aktif ke kat dalam" then aku jawablah " ha ah masih kerja ngan ayah, n ayah masih aktif lagi, yelah.. situlah salah satu punca rezeki dia pun, tapi lyn kadang on off jugak sbb lyn buat part time lect kat UNIKL" then beliau jawab" oh.. bagus lah jd lect... bagus lah tuh.." beberapa kali beliau ckp "BAGUS " tu.. lelama telinga aku dengar mcm dah memerli plak.

Soalan dlam hati aku.1. "Ngape? aku ni x bagus ke? even aku x bgus pun, aku de nyusahkan dia ke?" 2. "pasal aku x kerja kerajaan ke aku x bagus"? dan banyak lagi. Wlau macamana x bagus nya aku, I'm a graduate ok! klw aku x kerja sekali pun, kepala hotak aku masih boleh diguna pakai untuk membimbing anak2 aku "at least"! sbb tu aku x biar anak aku bersepah2 main beskal even umo dia baru 2 tahun! Tahu lah rumah dia lagi cantik dari rumah aku kan, even laki aku PEGAWAI sekalipun. rumah aku janji boleh duduk jek. Then ko renovate rumah ingat aku x tau dtg dari mana? klw x dr kontraktor2 yg kau uruskan payment mereka?geram ni geram!

Suami selalu ckp , jangan jd kera sumbang.. campur lah dengan jiran2 tu.. pa x de masa, balik koje dah dekat malam, klw x keje pon, balik men gop da malam. Tapi inilah yg aku tak suka, meng"kehek"kan orang tak tentu pasal. mungkin beliau x bermaksud, tapi mcm takde mende lain lak nak sembang. Agaknya sebab aku bini pegawai ,sebab tu dorang malas nak tegur, ingat aku type datin2 lah gaknya. Plis ye. bukan itu  ukurannya.

Aku kerja dengan ayah aku, sebab as known dekat manjung ni bukan xde peluang pekerjaan lain, tapi klw gaji pun ngam2 sui aku nak bayar hutang piutang aku jek, baik aku dok umh kan. I have my own price ! Nak kerja kerajaan? bukan x minat, tapi dah stop apply sejak umur 27thn sebab boring!! rasanya cukuplah husband sorang keje gomen. Then as ayah sorang, aku ada knowledge, and ayah tawarkan gaji yg OK untuk aku, then, baik aku berkhidmat untuk ayah aku kan? pahala pun aku dapat. (kadang dosa pun dapat sebab selalau lawan) then ayah tau time bila anak aku sakit, demam dsbnya, noneed isi borang cuti  aku just bgtau jek. n he will understand, sbb cucu dia kan? satu yg tak besh ialah, aku x leh MC la.. klw aku keje ngan org dulu, semedang aku MC, ni.. ayah tau aku sakit ke idak. So.. x bagus ke aku keje ngan ayah aku? mmg la kerjaya aku tak glamour. Tapi do i care? As long as aku x mintak sedekah n aku apply knowledge yg aku ader, besar rahmat dah tu.

Jadi kesimpulannya, aku malas nak sembang dah ngan jiran2. menyampah!

5 comments:

Nozie Yusof said...

dorang dok umah tgk org pegi keja balik keja tbe2 nk judge org apehal ek..same la tue jiran2 kita nie. area umah tue pon byk bini LLP. bile tjebak2 tue mmg akan mdtangkan keakitan hati yg melampau...lebih baik buat hal sendirik

Farzlyna Mustafar said...

itulah pasal, tapi hubby selalu ckp, tak campur org kang, nak kene jalan seniri g kubur lak bila tak campur jiran ni

Nozie Yusof said...

haha..takuit plak. ade le tue nnti kaluniat kita baik. seres xtahan dgn mulut makcik2

Nini D.. said...

ko bykkan aje bersabo..taksah layan diaorg..masuk tinger kiri..kuar tinger kanan..manusia mana boleh tengok manusia lain lebih senang dari diri dia..

Izza-Crystal said...

Aku pun x campur org. baru2 nie, jiran sebelah umah yg suka jemur kain kat pagar tu dtg umah raya. Siap ckp ngan aku "abg akak marah sbb tak pernah dtb umah izza". Mcm perli aku jek....n yg paling best.............smlm dia bg cekodok setelah 2 thn aku berjiran ngan dia.