Friends Of Mine

Tuesday, February 28, 2012

Life Is Like A wheels what comes around goes around!

Baru je dengar ada seorang neber dah bercerai, padanlah aku tak nampak beliau dan anak2nya setelah sekian lama.. begitu rupanya citernya..
Sebabnya biarlah aku rahsiakan, rasanya readers pun bole teka2 apa sebab yg paling famos amos bila pasangan bercerai..  Well, aku x memandang negative kepada penceraian, dah sampai situ je jodoh,mungkin Allah nak uji sekuat mana iman seseorang itu atau juga perpisahan lebih baik dari hidup bersama lagi, mengundang byk dosa dari pahala. Bukan nak kata dia salah atau suaminya salah. Dah memang termaktub sampai situ je jodoh. Mungkin beliau juga setelah sekian lama mempertahankan rumahtangganya, mana kita tahu kan? anak 3 orang.. to me it doesn't matter la.. dia pun keje. instead of rumah yg x husband dia duduk sekarang ni pun, rumah dia rasanya . shame on u man!  

aku taknak ulas byk2 kisah beliau cuma apa yg boleh aku ambil dari kisah beliau:

nowadays mmg byk sgt kes penceraian, so dah tak heran. 
klw rasa syg kat husband or wife behave la mcm dah berumahtangga
yg mana single mingle yg dok bekenan kat laki/bini org tu biarlah kat dia, esok2 Allah balas lah apa yg dia dah buat. Kalau jalannya betul untuk berpoligami, I'allah dibalas dengan pahala lah niat itu. Tapi ingat! tu untuk lelaki jek, kalau dah jadi bini orang pun masih nak test power, konon bajet cam anak dara la kan, haaa part ni mmg aku jijik!  series JIJIK! pmpuan mcmni selayaknya dipanggail BETINA (sama macam standard haiwan la) 
yang lelaki plak, klw rasa income pun x bape nak cukup, masih tong2 ngan bini nak kasi anak bini tempat berteduh, makan pakai, lebih baik lupakan la niat nak berpoligami tu, esok2 pahala sunnah tak dapat, dosa lagi dapat. 
tentang entri ni, aku tak bias, if  lelaki itu mampu, tak payah la berskandal, ckp elok2 dgn wife, suruh je dia pinang kan, rasanya kalau dah cukup serbaserbi, wife tu pun xde la tamak mana, dari tanggung dosa laki berskandal, lebih baik kaut pahala, dapat juga ganjaran DISANA nanti. series! 

Bagi perempuan2 yang menagguk diair yang keruh, meruntuhkan rumahtangga , umpama meruntuhkan masjid, kalau bergegar masjid tu pun, esok2 ingatlah Allah bayar cash. Kalau bukan dalam setahun dua ni, mungkin masa dah tua nanti, atau pun kat anak2 ko ke, haaaa time tuu nanti baru sedar dah pernah buat silap. 

Ada juga terbaca status sahabat di fb, tak sangka.. kdg2 kita seronok membaca status manusia2 yg mengutuk suami/ isteri sendiri. tapi , kadang2 bila amarah dah menguasai fikiran, semua tindakan akan jd tak rasional, yg senang, kalau sungguh pun bahagia, atau tidak bahagia, biarlah kita dan suami kita sahaja  yang tahu. If rumahtangga bergegar  esok2 pun biarlah tukang repair tangga/ tukang rumah yg tahu akan permasalahan itu. jangan terlalu yakin dengan kebahagian yang kita kecapi hari ini, kadangkala kebahagian juga adalah dugaan untuk Tuhan menguji sejauh mana kita ingati Dia. Apapun beringatlah. Tak kisahlah yg berada dlm rumahtangga bahagia, yg kurang bahagia, merana, yg sedang bercinta mahupun berskandal, watchout our step, jgn esok2 memakan diri. 

3 comments:

wifenavy said...

salute la kali ni sebab menulih N3 yg sgt bernas.. bagus sgt sbb sgt neutral.. ada timbal balik.. SETUJU sgt!!!

Farzlyna Mustafar said...

hehehe.. klw kene kat saya mau bergegar gak dunia ni kak! hehe

Izza-Crystal said...

Ye, aku pun setuju.

Utk sang suami2 : kalau rasa diri tu mampu nak nak beri zahir dan batin boleh aje kawin.....

P/S - cousin aku pun mcm ni.....now harta suma atas nama bini. Bini minta suma kalau nak kawin lain....................tapi still tak sepenuh/ berpuas hati nk bg laki kawin lain. Huhuhu