Friends Of Mine

Wednesday, September 1, 2010

Raya.. Apa Persiapan Korang..

harini dah 22 hari umat Islam berpuasa, dlm tempoh itu jugalah Ramdhan semakin meninggalkan kita.. Klw berpeluang lagi tahun depan, dptla merasa lg nikmat berpuasa tahun depan.

Entri kali ni aku nak citer pasal persiapan aku dan keluarga nak menyambut lebaran, aku seperti biasa.. takde la teruja sangat bila nak raya.. cuma rasa seronok sket bila ader anak ni la.. sbb time raya ni boleh kumpul sume adik beradik, sedara mara atuk nenek.. aku n husband  mengamalkan sistem bergilir bila raya maknanya.. pagi raya dirumah sape.. tahun ni turn aku.. wlwpon mak ayah aku dekat, tapi turn tetap turn.. tahun ni turn aku, so pagi raya akan ada kat rumah nenek aku.dan mungkin raya ke-2 or ke -3 baru gerak rumah mertua..

Aku mmg dari kecil memang tak dibiasakan berbelanja or sakan sgt time raya, cukup sekadar berganti baju . mcm kasut sume pakai je yg mana ada. Klw part rumah, rumah mmg la hari2 kena kemas, so ada kemas extra sket ar time raya  mcm cuci longkang ke, sapu sawang klw ader.. cuci sume langsir and gantung balik. Klw part kueh raya lak, mmg mak x suke wat kueh.. aku pon x ingat aku suke mak buat kueh apa.. sbb aku pon camtu.. tak pandai buat kueh.. pandai masak lauk jek.. huhuhu.. jadi memandangkan ramai org bisnes kueh jadi aku beli jek la.. lagipon klw org nak dtg umh selalunya aku akan masak menu lain.. sbb tepu gak klw asik mkn kueh jek.lagipon aku pk.. kos nak wat kueh lagi byk dr beli. so. baik beli..

Tahun ni aku de 2 pasang baju kurung jek.. alhamdulilah aku masih boleh pakai baju kurung. 1 pasang mak jahit, 1 pasang beli yg readymade utk sama satu family.. pkasut takde, pakai je kasut yg ader.. handbag? nantilah balik johor cari kat sana jek. Tahun ni haziq la yg muai,banyak beli baju dia jek.. takpela.. da anak pon sorang jek.. yg dlm perut blom boleh nak pakai baju lagi.

Kadang2 aku pelik tgk org yg xde lah berduit sgt, tapi klw beraya mak ai.. mengalahkan mcm xde hari lagi nak menggunakan duit..so.. baik kita tengok balik pengertian Syawal ni . Jgn sampai buat persedian menyusahkan diri dibelakang hari..

2 comments:

makbed said...

saya lagi best. lansun tak beli apa....

Nozie Yusof said...

sy pon sempoi je tahun nie. baru pindah umah mmg yg seadanya je lah.. lg pon takde org dtg umah kot