Friends Of Mine

Monday, September 20, 2010

R.A.Y.A

**introduce my family blkang kiri : ayah, kakngah, me, hubs
depan kiri : adek akim, we, haziq, mak, fidaus..


sumber : fesbuk alen
**introduce in laws family
belakang dr kiri : kakngah, angah
tengah dr kiri : rizman, ain,neny, alen, apin
depan kiri : emy, mak, fazly, abah, noi.. ( family aku jek takde)

raya ni aku jadi hantu raya!(wlwpon kata malas nak raya)
sbb mmg sakan ar aku beraya tahun ni
kan turn raya blah aku thn ni...
tapi wlwpon blah aku aku tidaklah kejam
balik umh mertua raya ke -3
raya umh mertua pon syok pe... 

kenapa raya syok ek??
sbb sgt byk MAKANAN!!
hohoho

sehari sblm raya aku bertolak balik JB umh nenda cayang
ayah n mak n adik2 balik dulu sbb nak amik kakngah kat n9
aku tunggu hubs balik keje
gerak 11 pagi.. sampai kol 5 ptg..
otw aku tanye ngan hubs kol bape kite leh  sampai
dia kata kol 9 mlm. (saje jek ..)
sampai kol 5 sembang2 tgk we n makngah tgh prepare nak msk juadah raya
uhhhh! I LIKE....
tapi tgk.. asam pedas, ikan goreng, sayur goreng da siap utk bebuka..
bila buka..apalagi sume terkam. 

malam tuh, gi Jusco.. dah jusco dari umh nenek aku cuma 5 menet jek
mmg la gedik jek nak pegi
lagipon hubs janji nak belikan henbeg baru
tapi jln2 xde jugak yg bekenan.. ader yg suke tp rege dekat 5rat
aku ckp kat hubs camtu kite gi GUESS la.. 
tapi gi pon xde yg bekenan.. simpan jekla duet tu utk sementara wktu

esoknye raya.. pkl 6 hubs da kejut aku bgn mandi..
nanti dia kata bilik air penuh nak mandi susah
baju sume aku da iron dr kat umh so pas mandi terus sarung jek
hasilnya aku,hubs n haziq adalah org 1st yg siap dlm umh tu
da mmg resmi hubs x suke siap lambat2 klw raya

seperti biasa aku pagi raya mesti nak cantek2 wlwpon gemok mcm tong dram
pas org lelaki balik semayang raya maaf2an dengan hubs.. biasa.. nangeh mesti!
sbb byk salah kan.. kan suke melawan
pastu ayah, mak, we..
ouw... i dapat duet raya lagi ok.. kalah haziq mama punya collection thn ni
kak ngah pon bg aku duet raya.. 

pastu sessi mentekedarah.. aku siap tanya kat adik2 aku..
bape ekor gaknye korang mkn ayam raya ni?
hahaha.. tukang tanye pon same..
yelah.. hubs kata ayam potong 16.. rasanya lebih 16 ketul mkn sepanjang raya ni
tapi takpe.. aku kan PEGNEN! alaasan terbaekkkk
antara yg syok raya ni sbb hubs x bising pon bape kali aku nak tambah
siap ckp, mkn x pnh x tambah!!

raya pertama dihabehkan dgn beraya kg mak kat pontian..
jln 6 rumah.. pastu balik.. MAKAN lagi...
mlm tiba tidor la.. pe lagi..

aku plan nak balik umh MIL raya ke-2..sian lak kat hubs  x jumpa mak dia lagi
aku tak kisah pon..
tapi dia kata raya ke-3 la.. sbb mak xde.. kat batu pahat lagi..
so ok.. 

raya ke-2 adalah pencarian PSP haziq. sbb haziq da wat muke kesian kat makngah n atok dia
papa haziq pon termakan dek muka kesian haziq kala tgk sepupu aku main PSP.
elokla klw men PSP pon dak tu da umur darjah 3.. haziq baru 3 thn..
kakngah da ckp.. kak! jom kongsi la.. aku kesian kat dia.. aku bg 350.. klw ko xmo..aku ajak ayah kongsi
haiyah!!!!!
ini berat..
aku ckp kat hubs.. hubs kata xyah.. papa leh belikan.. jap g kite g holiday plaza.
kakngah tetap nak share gak
aku amik jek.. so PSP haziq adalh hasil tong2 makngah n papa beliau
anak BERTUAH sungguh!tapi mmg sgt worth sbb beliau sgt behave.. dok diam jek
setelah survey2 jumpa yg ok .. tambah2 memori sume total harga RM850..
hmm.. aku geleng jek... anak... aku mmg xmo campo.. sbb aku mmg pemegang perbelanjaan kontegensi
kot jd pape tgh jln kang?? 
balik mmg haziq x wat ape dah.. tunduk main PSP..
sampai tertido..
aku berjalan p angsana petang tu pon dia xmo ikut..
aku g ngan hubs n adik2.. sbb nak g cari henbeg jugak2!
ayah kata nek kete dia. kang roboh kete ko bawak adik2 suma.. hahaha
adik2 aku  klw hangkut sume beratnye adalah dlam 1TAN! heeheh
aku ckp kat hubs nak tgk piranha.. 
dia kata ok.. p caru henbeg aku dulu
jumpa bekenan kat carlorino.. kakngah pon beli 1.. ok la.. budget yg diperuntukkan siap dpt purse lagi

balik singgah kat skudai parade, nak beli tiket piranha.. tapi citer tu main mlm..
so cancel la..


raya ke-3 pagi2 kitorang gerak g batu pahat (x sampai pon)
jumpa mak n all in laws kat sana.. abah jek xde.. jaga ayam itik kat umh
kami balik saing 3 kereta.. 
waa.. alen suda tukar cat kereta baru...
singgah umh paksedara mil..
terus balik tenggaroh..

sampai da mlm.. basuh2 baju sket...

esoknya ray ke-4.. in laws plan nak g umh adik badik blah abah..
aku on jek..
da nama raya kan..
uapcara makan masih lagi diteruskan..
begitu la sampai hari aku nak balik tu..

kesimpulannya raya ni adalah sgt bermakna bg aku sekeluarga..
sebab??
aku x gado ngan hubs kat kg sbb dia xmo tolong tgk anak
dapat bersama semua kesayangan aku raya ni.. 

haziq pon behave jek.. cume beliau suke nangeh klw nak mandi 
sbb beliau adalah pemalas mandi mcm bapa beliau

masalah tetap ada.. tapi xmo cerita..
tapi ianya tak menjejaskan perayaan aku bersama yg tercinta..

baru aku perasan raya ni aku tak beria pon tangkap gambo... 
adela sket2 kat henpon canggih aku tu.. 
nanti bila cable ayah pulang aku upload kat sini..
till then.. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
MAAF ZAHIR BATIN

3 comments:

Len Rahman said...

seronoknyer cerita raya kak long.. hehehe. yg ptg enjoy!! :)

Farzlyna Mustafar said...

seronok la.. thn depan raya ngan korang plak.. ngan bb baru lg insyaalah.. mesti lg syok.. tp korang kene tolong akk jaga bb... huuu

Farzlyna Mustafar said...
This comment has been removed by the author.