Friends Of Mine

Tuesday, April 3, 2012

Amni ku Dah Pandai Bertatih

Amni.. 1 Tahun 2 bulan

mungkin pada usia ni, anak orang lain dah berjalan laju dah pun *ada aku kesah ke? anak kita kan x sama*
Amni dah mula mendapt 4,5.6 ,7 langkah berjalan. Wehhhhuuuuuuuuuuuuuuuu *bole g sunway lagoon!*
Alhamdulilah, syukur mama pada Allah, berjalan jua akhirnya kamu. Actually aku sgt2 risau Amni berjalan lambat, sebab haziq 8bulan dah berjalan, and now I realize, capability setiap anak adalah berbeza. Oklah as long progress masih ats graf, kira normal lah..

Kebolehan lain..
Develop words byk juga.. "papa" paling obvious. "mama" bila nangeh or nakkan sesuatu. " Aban" abang haziq dia lah. Sgt cute bila dia marah haziq terjerit2 mcm mak nenek *sok besar jgn camni tau*  . Then "amiiiiik" pekat sikit pronouns ye.. ha tu soh amik brg la tu.. cthnya brg tu jauh ke, tinggi ke, dia akan sebut 'amiik' lagi apa hek.. hmmmm she call her atok as "APAK" bole la.. klw haziq baca doa she will follow yg " ameenn" sambil tutup muka . lagi  cat as "tet" .mmg terjerit2 panggil cat orgsebelah yg suke kencingkan tayar kete mama tu ye..  lain2 bahasa kutub utara, kadang aku faham , kadang tak.. eh ada 1 lagi klw pakaikan baju she will say : "atik...." cantik lah tu, baju dah comot pun masih atikkkk lagi.

Da byk juga arahan yg Amni dah faham, macam aku suruh dia baring and pegang botol susu, dah tahu mana mulut, rambut, hidung, kaki, tangan dan anatomi yg lain. cute sgt klw dia tunjuk pakai tgn comei dia tu.

Kat rumah kat bilik study haziq ada flash card yg aku tampal kat dinding, dia juga boleh tunjuk mana tiger, papaya, apple, cat, dog.

tak boleh ditinggalkan sendirian, kalau ada mama, mama kena baring je teman tengok tv ke, main ke, baca buku ke, tapi kalau mama masak, abang haziq akan jaga, pun ok. haziq sgt berhati2 masa jaga adik, pasal takut mama jd "biawak komodo" dulu penah adik kutip sampah kat lantai masuk mulut, haziq jugak kena marah. Kalau tinggalkan Amni sendirian, jawabnya mmg melalak sampai tekeluar anak tekak.

Dan pandai kalau dimarah akan menangis tersebek2 . *suka ngusik, pasal tgkmuncung Amni yg mcm itik nak menyudu tu" then bila pujuk balik dia akan tunjuk orang yg marah dia. *comei sgt mama rasa*

Pnh juga 2 kali tegolek percubaan naik anak tangga. oooo pandai dah ye. Kena beli gate 1 lg ni! Then sekarang Amni dah pandai xmo mandi. pening mama kalau nak bukak baju Amni nak mandi, mengeliat2 ! hadei. Alhamdulilah, sihat je 2 bulan ni x kena asma. Harap2 tak kena dah la lagi..mama kesian kat Amni. Ohya Amni dah banyak gigi. rasanya dah nak penuh kot.. makan pun selera je. Berat dah 11kg.

Amniku.. Ketenanganku........
Memang kehadiran Amni membawa ketenangan dalam hidup mama... Semoga mama sentiasa tenang wahai anak.......

2 comments:

O'gosh said...

mmg development setiap anak berbeza..kita cherish setiap satu dan elakkan la membanding2 part2 yang x elok.....lambat atau cepat janji dia jalan jugak akhirnya kan...

Izza-Crystal said...

good job amni....(nayli gak yg xmo bercakap) ahaksss