ikan sardin setengah kiloikan kembong setengah kilocili kering 25 bijik - blenderbelacan (ikut nak manyak mana) - blenderbawang merah (yg besau tu) 3 bijik -blender2 tangkai bunga kantan6 keping asam kepingdaun kesum (saya boh banyak..)
cara-cararebus ikan-ikan suma dengan asam keping dan garam sikit. kendian, perisi ikan. Asingkan isi, dengan tulangnya. Masa nak blender, blender isi ikan dan masukkan air rebusan ikan tu skali. Masukkan dalam periuk. PAstu, blender la pulak tulang dia. Sama gak. Guna air rebusan ikan tadi. Then tapis, untuk asingkan tulang kecik. KAng tercekik lak. Air tapisan tu, masukkan dlam periuk. INI SYARAT UTAMA UTK LAKSA YANG BESH.
Kendian, masukkan menda cabai kering ,bawang, belacan yang diblender tu skali dengan isi ikan yg diblender tu. Bukak api. Masukkan asam keping, bunga kantan dan daun kesum. Tambah le air bagi cair. Nak tambah air rebusan ikan yang lebih2 tu pun buleh gak.
pastu jangan lupa garam kan.
laksa tu memula rendam dulu. Pastu, rebus sampai lembut.
brg ulam utk laksa ialah...timun,bwg, salad, cili api, telur rebus.
Shelves
everyday life
little haziq
emo
parenthood tips
Wish Wish Wish
Reference
reality of life
entri bila da bersawang
tagged
pregnancy matters
AMNI AQILAH
Info;
dari bilik berita
My Works
health tips
wordless wednesday
; AMNI AQILAH
movie
nasihat
pantang
MAKEUP REVIEW ; SAYA JUAL
Pulang Ke rahmatullah
Rumahku Syurgaku
books
event
friends
health tips; parenthood tips
lyrics~song
marriage tips
; little haziq
Bersalin
Diet
gadget
his vios n my waja
make up
myself
quote
tips
weekend
EID MUBARAK
Give Away
New Stuff
Reference; AMNI AQILAH
fact
hang out
harga naik lagi
parenthood tips;
secret recipe from my kithen
Complaint
Delivery Preparation
IT Tips
Octard moisture to foundation;meikojapan; makeupreview ;foundation;
Tazkirah
arkib
award
celebrity
comeback
contest
deary husband
family gathering
holiday
isu semasa
kenduri
lipstick
meiko product
merepek
new year
petua
problemo d amor
ramadhan 2011
ramadhan 2012
ramadhan 2013
segmen Ben Ashaari
sk
vacation
virtue
Friends Of Mine
Tuesday, May 17, 2011
Laksa MakBed!
Tadi pagi mati kutu nak masak apa.. last2 aku g kedai nmpk sume brg2 wat laksa ader kat kedai tu plus ikan sardin segar2. So aku try lah wat. Actually dah 2kali aku test buat laksa ni. Biasala.. klw aku buat apa2 selalunya jadi jek.. kali ni aku fully pakai ikan sardin, dulu mmg ikan sardin ni aku tak pndang, sebab x hensem! aku prefer ikan kembong gemok tuh. aku tak tau start bila aku suka makan laksa, dulu aku makan gitu2 jek la.. aku prefer laksa johor yg mak buat dari laksa penang yg beliau buat, yelah dah nama pun org selatan. Seingat aku, aku g buka puasa rumah makbed last year kot yg aku start jatuh cinta dengan laksa yg beliau buat. Start dari tu keje nak mkn laksa jek, masa tu aku pegnen Amni, adalah sekali lagi beliau buat kan n hantarkan kat umh.. punyalah baik makcik ni! Aku letak sekali resepi yg beliau kasik kat aku kot kalau sesape teringin nak wat kang.
Labels:
secret recipe from my kithen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
wahh pandai lyn masak laksa ekk.. menyelerakan.. now bleh gak mkn laksa..tp dgn kicap je atau dgn sdikit kuah+kicap..huuhu
Post a Comment